CZ | EN facebook instagram
E-SHOP
  • Home
  • Služby
    • Diagnostika onemocnění přenášených klíšťaty
    • Diagnostika ve stomatologii
    • DNA testy
    • Potravinové intolerance
  • O nás
  • Výzkum a vývoj
  • Kontakt
  • E-SHOP
  • Diagnostika onemocnění přenášených klíšťaty
  • Diagnostika ve stomatologii
  • DNA testy
    • Riziko závažného průběhu klíšťové encefalitidy
    • Laktózová intolerance
    • Riziko vyšší krevní srážlivosti
    • Riziko Alzheimerovy choroby
    • Riziko kardiovaskulárního onemocnění
    • Sportovní gen
  • Potravinové intolerance

Trápí Vás nadýmání, bolesti břicha, průjmy, vyrážky?

Příčinou může být LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE

Laktózová intolerance je stav, kdy mléčný cukr přijímaný potravou, není správně stráven v tenkém střevě a přechází do tlustého střeva, kde ho přítomné bakterie rozkládají na nevhodné látky (např. kyselina mléčná, vodík atd..). Tyto látky poté působí trávicí problémy v různé míře.


Pro vyloučení či potvrzení podezření na laktózovou intoleranci je vhodné využít genetické testování.

Genetický test
•    Je bezbolestný (stěr vatovou tyčinkou ze sliznice tváře)
•    Je rychlý – výsledky budou k dispozici již za 10 dní
•    Je 100% - spolehlivě potvrdíme či vyvrátíme laktózovou intoleranci
•    Pomáhá: poradíme co z jídelníčku vynechat, čím potraviny nahradit

 

Objednat vyšetření

 

Více:

Laktáza je enzym, který štěpí cukr laktózu na menší molekuly, které se pak vstřebávají do krve a slouží jako zdroj energie. Laktáza je u kojenců produkovaná v dostatečné míře, jelikož je jejich strava přirozeně založena na mateřském mléce. S přibývajícím věkem, se tvorba tohoto enzymu může snižovat a nestrávený mléčný cukr působí poruchy trávení.


Přibližně 35 % lidí má zachovanou produkci tohoto enzymu i během dospělosti. Tento jev je typický pro obyvatele skandinávských zemí, naopak u dospělých Asiatů je vysoký výskyt deficitu enzymu (tj.dochází k laktózové intoleranci).
Průjmy, nadýmání, křeče v břiše jsou prvotními příznaky intolerance na laktózu. Mohou být zastoupeny v různé míře, projevy jsou vysoce individuální. U někoho může již malé množství laktózy způsobit velmi nepříjemné stavy, jiný je schopný tolerovat větší množství mléčného cukru, než se příznaky projeví. Ty se obvykle projevují 30-120 minut po příjmu laktózy ve stravě (např. mléko, smetana, sýry atd).


Ignorování těchto stavů může časem vyústit v nechutenství, neprospívání, únavu. Dlouhodobé špatné trávení cukru laktózy může někdy způsobovat i chronické záněty střeva, případně být rizikovým faktorem pro vznik rakoviny.

 

Slovníček pojmů:
Intolerance – nesnášenlivost
Laktóza – mléčný cukr, vyskytuje se v mléce a mléčných výrobcích
Laktáza – enzym z tenkého střeva, který štěpí laktózu na stravitelné cukry: glukózu a galaktózu

 


Sídlo společnosti a laboratoř

GEN-TREND s.r.o.
Hůry 149
373 71, Rudolfov
Česká republika

E-mail

laborator@gentrend.cz

Telefon

+420 608 636 119
+420 602 156 577

© Copyright 2025 GEN-TREND, s.r.o.